17.3.11

Sebuah Entri Sarkastik SPM Oleh Si Hazim Sudin

Assaalamualaikum...

Wahh. Ni first time aku singgah menulis kat blog enigma. Yelahh, pasal aku sendiri yang buat muka tak malu mintak suruh dijadikan penulis dalam blog ni. Kalau nak tunggu korang jadikan aku penulis, hareemmmm....

Aku tengok budak-budak lain yang post kat sini macam takde motif je.HAHA. Laju je mulut aku mengutuk. Mulut macam air. Wuushh (bunyi air mengalir)....

Disebabkan blogger-blogger lain dalam blog ni cakap nak baik dan berlapik je, maka aku akan jadi orang yang cakap tak berapa nak baik. Well, you know me...

Sebuah entri sarkastik rekaan. Janganlah nak butthurt sangat!!

---------------------------------------------------


Beberapa bulan sebelum result SPM nak keluar...

Ermm... Rilek ahh duluu.. Lama lagiii result nak kuar tuh. Ada 2-3 bulan kot sebelum result nak kelaur tuh. Lepak satt...

Malam ni aku nak lepak kat mane ehh?? Nak lepak mamak ke nak pegi clubbing?? Aku dah cukup umur okehh nak pegi clubbing. Ingat aku ni budak sekolah ke?? Aku dah jadi BEKAS pelajar sekolah taww.. Lepak je ahh mana-mana. Janji kuar rumah...

Besok pagi...

Erkhh.. Subuh pagi ni burn lagi. Dah bape banyak kali dah aku tinggal subuh sejak dah habis sekolah ni. Tapi takpee... bukan ada warden pon nak kejut-kejutkan aku skang ni. Suka hati aku lah hidup aku. Hidup aku, aku lah yang tentukan!!


Beberapa minggu sebelum result SPM nak keluar...

Oishh.. Rasa cuak-cuak plak result dah nak kuar lagi seminggu dua ni. Agak-agak result aku cemerlang tak nanti??? Aku dah plan macam-macam dah ni untuk menyambung cita-cita aku.

Nak study kat oversea. Sambung belajar lak kat Universiti Ala Barat Yang Terkenal tuh. *Jari-jemari mmbuat gaya menghitung akan banyanknya cita-cita yang ingin dicapainya.*

Ehh ehhh.. Tapi tu cerita selepas seminggu dua lagi ahh. Ni aku nak stori pasal cerita skang. Skang aku sorang-sorang kat depan komputer ni. Apa lagi... Mai ahh kita usha video yang berwarna biru sepam dua. Result lambat lagii ni dohh...

Ohh Miyabi kesayanganku....

*Tangan membentuk gaya menggenggam dan menggenggam apa yang patut.*

------------------------------------------

Alah, ni baru siket benda-benda jahat yang KITA buat. Komfem kalau nak listkan benda-benda jahat yang pernah kita buat, list tu akan berterusan je. Takkan berhenti mungkin.

Sambung cerita...

------------------------------------------


Esok lusa result SPM dah nak keluar...

Woishh... Ni aku kena banyakkan berdoa ni untuk kecemerlangan masa depan aku. Orang kata lepas SPM ni memang kena banyak berdoa. Jadi aku patut ikut nasihat mereka. 


Alang-alang boleh lah aku baca Yassin skali. Barulah lagi berkat kan. Rasa-rasanya, kalau baca Al-Mulk macam kat sekolah dulu pon bagus. Barulah istiqamah segala ibadah yang aku buat dulu tuh.

Aishh... Camne lak aku boleh terlupa nak buat solat hajat ni?? Baik aku solat hajat. Aku pon dah lama tak buat solat hajat ni.

Ni boleh kira yang aku dah ikhtiar ni. Kata dah berusaha masa nak jawab SPM dulu. Ni kira tawakal lah ni.


On the way masa nak pergi amek result...


Ya Allah, mudahkanlah urusanku. Kau permudahkanlah aku untuk mendapat kecemerlangan dalam peperiksaan SPM aku ni ya Allah.. Sesungguhnya aku ini hambaMu yang lemah. Maka Kau bantulah aku ya Allah.


-------------------------------------------

Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan kat sini??

Jangan ahh nak berdoa time kita susah je. Time senang plak buat ape?? 

Kita pon mesti tak suka jugak kan kalau kawan-kawan kita carik kita masa kita susah je enn..?? Samalah macam dalam situasi ni.

Okeh arr. Sampai sini je aku nak menulis. Sape-sape yang bosan dan takde keje tuh bolehlah datang ke....



p.s. kalau nak aku update lagi kat sini, silalah bayar aku. harharhar

p.p.s aku lebih suka kalau kau komen di SINI.

9 comments:

Luqman said...

siot je lawak ko...hahah

Si Hazim Sudin said...

agak-agak sikett...

hans0 said...

perghh.. tengok tu abang pro menulis... dah pandai dia kutuk blog orang... harhar

Shazreel Amir said...

Alaaaahhh ni malas ni kalau dah bagi jadi admin..

Sekali buat macam blog sendiri pulak..harharharh

Anonymous said...

best ke entry nie....perghhhhh nak muntah aku bce!!!

Anonymous said...

bila ada peluang menulis dah macam tak ingat dunia ni ada 'BERTUAN DAN BEREMPUNYA". siut je mamat ni. kalau ya pun ustaz ko dan warden tak de, kubur tu tetap ada depan mata, mati bila2, TUHAN tu ada. Nak belaqak camna sangat mamat ni .. Firaun tu mati, Jepun pun binasa nikan pulak si mamat ntah sapa ni .. sekadar ingatan buat semua. Hidup nak ikut suKA, nanti mati pun siap2 duk neraKA ...

Cempaka R.Minta said...

hii cempaka datang

Anonymous said...

anonymous yg kat atas tu...agak agak la sket nak ckp mcm tu....kalau tak paham ape org tulis cube bace berulang-ulang kali and then try faham ape yg die cube nak sampaikan....memang tuhan tu ade...nobody's perfect...and lagi satu..kalau nak sound orang tu ckp elok2 ye....ini pesanan untuk semua....CERMIN DIRI ANDA SEBELUM MENILAI DIRI ORANG LAEN... terima kaseh.... :D

ustaz said...

assalamualaikum smua... kebetulan singgah terbaca post ni. Hmm bagus juga buat muhasabah kita semua. Selalu ustaz pesan, kita akan dapat apa kita usahakan dgn izin Allah. Apa kita cakap, apa kita kerjakan semua tu akan kembali kepada kita akhirnya. Apa pun maksud tersirat dari catatan anakanda hazim tu , memang mudah disalah tafsirkan dengan ungkapan berikut ;
Tapi takpee... bukan ada warden pon nak kejut-kejutkan aku skang ni. Suka hati aku lah hidup aku. Hidup aku, aku lah yang tentukan!!

Ustaz doakan kalian semua terus menempuh kejayaan dunia dan akhirat.

Post a Comment